Fartuchy kuchenne – poznaj najważniejsze kryteria wyboru


Wybierając fartuch kuchenny do codziennego użytku nie trzeba zastanawiać się nad tym, czy spełnia on surowe normy BHP. Gdy jednak w grę wchodzą fartuchy używane przez osoby zatrudnione w punktach gastronomicznych, sytuacja okazuje się być bardziej skomplikowana. Fartuchy gastronomiczne muszą zapewniać bezpieczeństwo. Odpowiednio dobrane mogą też przyczynić się do tego, że znacząco podniesie się jakość pracy ich użytkowników.

Dobre fartuchy gastronomiczne – najważniejsze cechy


Choć często można usłyszeć, że fartuch gastronomiczny jest wybierany w oparciu o kryterium cenowe, nie sposób nie zgodzić się z tym, że nie jest ono wcale jedynym, jakie powinno być brane pod uwagę. Niska cena przestaje być przecież atutem w tym samym momencie, w którym okazuje się być konsekwencją równie niewysokiej jakości. Szukając tych cech dobrego fartucha, na które należy zwrócić uwagę w pierwszej kolejności, wypada więc wspomnieć przede wszystkim o jego bezpieczeństwie.

Fartuchy gastronomiczne są zaliczane do tak zwanej odzieży ochronnej i nie dzieje się tak przez przypadek. Powinny dobrze wyglądać i być wygodne. Ich najważniejszym zadaniem niezmiennie pozostaje jednak zabezpieczenie osób pracujących w kuchni przed różnego rodzaju zagrożeniami. Wymaga się od nich też minimalizacji ryzyka poparzenia i zabrudzenia oraz tego, aby nie dopuścić do nadmiernego przegrzewania się.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę?


Tym, co wyróżnia dobre fartuchy kuchenne na tle ich mniej udanych konkurentów jest też jakość wykonania. Nie każda tkanina jest przecież tak samo trwała, a żywotność odzieży wykorzystywanej w lokalach gastronomicznych leży tak w interesie ich właścicieli, jak i pracowników. Na liście cech dobrego materiału nie znajduje się przy tym jedynie odporność na uszkodzenia. Przed zakupem fartucha gastronomicznego dobrze więc upewnić się, że jest on odporny na częste pranie i prasowanie, nawet jeśli względy higieniczne wymagają prania go w wysokich temperaturach.

Zastanawiając się nad tym, jak powinny wyglądać wysokiej jakości fartuchy kuchenne nie można też zapominać o tym, że będą noszone przez osoby, których praca ma wymierny wpływ na sukces lokalu. Nie można więc pozwolić sobie na zakup rozwiązań niewygodnych, ograniczających swobodę ruchu i uniemożliwiających skórze oddychanie. Pracownicy lokalu powinni być zachęcani przy tym do mówienia o własnych potrzebach w tym zakresie. Ich znajomość ułatwi znalezienie takiego rozwiązania, które okaże się najbardziej funkcjonalne, a tym samym – najbardziej wartościowe.